Výstava Naše cesta

12.10.2014 22:28

Výstava Naše cesta v Praze otevřela 1. října své brány

Velkému zájmu se hned od prvního dne od otevření těší výstava Naše cesta, která probíhá po celý říjen a listopad na Výstavišti Praha v Holešovicích. Jen za první tři dny ji navštívilo přes 1500 lidí – výprav z mateřských, základních i středních škol, rodičů s dětmi, odborníků na téma zdravotního postižení i běžných lidí, které interaktivní program neobvyklé zážitkové výstavy zaujal. Přidali se tak k více než 25 tisícům lidí, kteří již navštívili předchozí dvě výstavy v Praze či Brně.

Výstava byla 1. října slavnostně zahájena také za přítomnosti ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, který projektu poskytl záštitu. Sám Němeček si prošel celý areál výstavy a vyzkoušel si tak například kostní slyšení či pohyb na vozíku ve ztíženém terénu a blíže se seznámil i s nejrůznějšími pomůckami a technologickými vychytávkami nebo se znakovým jazykem.

Svatopluk Němeček

Výstava je zdarma přístupná všem zájemcům ve všední dny od 9 do 17 hodin a o víkendech od 10 do 18 hodin. Zvláštní pozornost je věnována školám a jiným skupinám, o které se postarají průvodci po předchozí registraci. Co všechno vás kromě bohatého doprovodného programu pro širokou i odbornou veřejnost čeká?

  • Vyzkoušíte si na vlastní kůži pohyb bez kontroly zraku, s omezenou hybností nebo bez možnosti vnímat zvukové signály.
  • Uvědomíte si, jaké nástrahy a bariéry na člověka se zdravotním postižením často číhají a naučte se, jak mu v takových situacích pomoci.
  • Seznámíte se s pomůckami a nástroji, které člověk se zdravotním postižením může použít při realizaci běžných činností.
  • Pobavíte se a otestujte svoje dovednosti při hrách a sportech, kterými se baví lidé se zdravotním postižením.
  • Popovídáte si s našimi průvodci i hosty, s lidmi, kteří život se zdravotním postižení znají z vlastní zkušenosti.

Více informací najdete na webových stránkách výstavy www.vystavanasecesta.cz.

 

Takový je příští věk, jak jsou vychováváni příští jeho občané.

J. A. Komenský